pavlova + yogurt blueberry
BAHAN-BAHANNYA
6 putih telur
1/2 cawan gula halus
2 setengah sudu besar tepung jagung
1 camca teh cuka makan
(aida lupa letak cuka hahah..tapi okeh je jadikk heheh)
2 camca teh esen vanilla
4 btl yogurt perasa blueberry
Buah2an segar seperti stroberi, kiwi, anggur & segala jenis buah2an yang masam
CARA MEMBUATNYA
Panaskan oven pada suhu 180C, buat satu bulatan berukuran 9 inci pada kertas minyak. Kemudian terbalikkan kertas tadi dan alas kan pada loyang pembakar (gunakan bayang bulatan tadi sebagai ukuran pavlova nanti). Ketepikan.
Putar putih telur hingga berbuih, guna kelajuan tinggi, masukkan gula halus sedikit demi sedikit hingga habis dan terus putar hingga menjadi meringue yang kental dan berkilat. Ayak tepung jagung, kacau rata dengan spatula.
Masukkan esen vanilla dan cuka makan, gaul rata. Tuang atas kertas minyak tadi dan bentukkan seperti lingkaran pada kertas tadi. Bentukkan bulat dan tinggi sedikit, tak perlu kemas2 sangat.
Turun suhu oven pada 130C dan bakar pavlova selama 1 jam 20 minit, aida guna api atas dan bawah. Bila pavlova nampak pucat dan sedikit perang, matikan api oven, renggangkan sedikit pintunya dan biar pavlova sejuk sendiri dalam oven.
dah sejuk boleh lah di tuangkan yogurt ke atas pavlova tu dan hias dengan buah2an tadi masukkan dalam peti ais semalaman dah boleh dimakan heheheh
senang kan??!
yummmmsss!! so...try lah buat yek.... ni bukan resepi asal tau..resepi asal manis sangat...sangat2 manis okeh... tapi kalau nak ikut jugak resepi yang asal boleh je..klik sini |
No comments:
Post a Comment