hari ini aku nak post entry masak memasak.. kat bawah ini aku sertakan sekali resepi laksa johor..
selama aku hidup baru sekali aku buat laksa johor tahun lepas..sebelum ni cuma kerja dibelakang tabir je hihihi tolong ibu saudara masak potong2 bawang aje..and paling best jadi tukang rasa tau...yang x best bila dah jadi tukang rase tu,kite dah rase ok dah sedap dah..tiba2 makcik aku kate...ala ida kurang masin lah...hmm..makngah memang pemasin orangnye...ok jom layan...nanti bebila boleh lah awak2 semua mencuba resepi yang tidak seberapa ini ;p..selamat mencuba!
gambar hiasan (atas)
LAKSA JOHOR
cili api segenggam
lada hidup merah 10 batang
bawang putih 10 ulas
bawang merah kecil 5 biji
belacan ikut suka
air asam (gunakan air yg telah dimasak yeee)
goreng semua bahan diatas sehingga masak
kisar bahan yang dah goreng bersama2 air asam jawa tadi dan garam serbuk perasa..
sekian ;p
selama aku hidup baru sekali aku buat laksa johor tahun lepas..sebelum ni cuma kerja dibelakang tabir je hihihi tolong ibu saudara masak potong2 bawang aje..and paling best jadi tukang rasa tau...yang x best bila dah jadi tukang rase tu,kite dah rase ok dah sedap dah..tiba2 makcik aku kate...ala ida kurang masin lah...hmm..makngah memang pemasin orangnye...ok jom layan...nanti bebila boleh lah awak2 semua mencuba resepi yang tidak seberapa ini ;p..selamat mencuba!
gambar hiasan (atas)
LAKSA JOHOR
4 paket spageti – direbus
1kg setengah ikan tenggiri - rebus asingkan tulang dan kisar
1kg setengah udang - buang kulit , rebus dan kisar
2 paket serbuk kari daging-kecil (aida tak letak)
2 genggam lada kering-dikisar
4 ulas bawang merah besar
Sedikit lengkuas (2cm++)
8 ulas bawang putih
Sedikit halia(2cm++)
kunyit 2cm++
belacan 5gm
udang kering 1 genggam
6 batang serai * udang kering, belacan , bawang merah, lengkuas, bawang putih, halia,kunyit & serai dikisar (A)
1kg setengah ikan tenggiri - rebus asingkan tulang dan kisar
1kg setengah udang - buang kulit , rebus dan kisar
2 paket serbuk kari daging-kecil (aida tak letak)
2 genggam lada kering-dikisar
4 ulas bawang merah besar
Sedikit lengkuas (2cm++)
8 ulas bawang putih
Sedikit halia(2cm++)
kunyit 2cm++
belacan 5gm
udang kering 1 genggam
6 batang serai * udang kering, belacan , bawang merah, lengkuas, bawang putih, halia,kunyit & serai dikisar (A)
kerisik
2 keping asam keeping@air asam jawa
2 liter santan
Minyak masak & garam
sambal belacan
2 keping asam keeping@air asam jawa
2 liter santan
Minyak masak & garam
sambal belacan
Cara-cara:
- Panaskan minyak masak dan tumiskan bahan (A),
- Masukkan daun kesum dan cili kisar. Masak hingga garing.
- Kemudian masukkan serbuk kari,kerisik kacau sampai garing, isi ikan yang dah dikisar,udang kisar,air rebusan udang dan ikan santan, garam dan asam keeping. Biarkan mereneh atas api yang perlahan hingga kuahnya pekat.
- Cara menghidang; masukkan spageti dalam mangkuk. Tuangkan kuahnya dan bubuhkan sayur - sayuran. Hidangkan dengan sambal belacan
- hiasan: daun kesom,daun pudina hiris halus, timun hiris halus,sedikit taugeh,dan limau kasturi
cili api segenggam
lada hidup merah 10 batang
bawang putih 10 ulas
bawang merah kecil 5 biji
belacan ikut suka
air asam (gunakan air yg telah dimasak yeee)
goreng semua bahan diatas sehingga masak
kisar bahan yang dah goreng bersama2 air asam jawa tadi dan garam serbuk perasa..
sekian ;p
No comments:
Post a Comment