Ok dah lama sangat saya tak update ‘belog’ saya ni..terbiar gitu selama beberapa bulan ini… hari ni saya nak share sesuatu yang sangat lazat digemari ramai sehingga menjilat jari ( keluarga saya lah J )
Heheh…mari kita belajar cara-cara nak masak kari ikan tongkol..ikan ni tak semestinya ikan tongkol aje..ikan lain pon boleh.. jom!
‘Kari ikan tongkol ala kobs ‘
Bahan-bahan :
Minyak 1 senduk
4 sekawan (kayu manis,bunga lawang,bunga cengkih , 1 lagi lupe nama :p)
Ikan tongkol 1kg (dibelah/dipotong)
Air 400ml
Santan 200ml
Air asam jawa
Serbuk kari ikan baba’s 2 paket kecil
Tomato 2 biji (dibelah 4)
Kobis bulat dihiris memanjang (ikut suka nak patern ape)
Bahan-bahan ‘A’ (dikisar) :
Halia sebesar ibujari sendiri / 4cm J
Bawang besar 2 biji
Bawang putih 6 ulas
(kalau nak pedas tambah cili api)
Cara-cara :
Panaskan minyak, tumiskan 4 sekawan hingga naik bau, kemudian masukkan bahan ‘A’, tumis sehingga kekuningan, dah agak garing bahan A tadi terus masukkan serbuk kari. (ada yg bancuh dengan air dulu) tapi ikut cara saya tak payah..terus tumis aje lagi sedap..api perlahan ye..nanti hangus lak..dah agak garing bahan2 tadi masukkan santan kesemuanya diikuti dengan air asam jawa dan air.. masukkan kobis,bila kobis dah layu sikit baru masukkan ikan dan tomato..kemudian sesuaikan rasa kari tu dengan garam dan serbuk perasa, ikan dah masak boleh la dihidangkan dengan nasi..macam saya harini saya makan dengan roti buat cicah aje ..sekian =)
No comments:
Post a Comment