as'salam minggu lepas saje lepak2 jalan2 kat blok kak siti terjumpa lah pulak satu resepi yang memang peberet punye makanan nih.. ape lagi memang berkobar2 lah nak buat kan sebab punye senang je tengok resepi nya tu (tak tahu jenuh mengadap nasib baik i takde baby bawah 6 bulan huhuhu) ok meh kite tengok resepinya menggunakan resepi yang asal tapi ni versi aida lah ye...
Kuih Kole Kacang
Bahan-bahan:
1 cawan santan pekat #
1 cawan gula merah *
2 sudu besar gula pasir *
1 cawan air *
Beberapa helai daun pandan - simpul *
2 cawan santan
1 cawan tepung kacang hijau
secubit garam
cara2:
masak kan bahan bertanda # sehingga menjadi tahi minyak, apabila siap asingkan tahi minyak ketepikan. biarkan lebihan minyak dalam kuali. |
gambar 2 proses membuat tahi minyak |
tahi minyak yang dah siap diasingkan dari lebihan minyak.. |
masak bahan bertanda * sehingga gula larut. |
masukkan tepung kacang hijau yang dah disangai tadi bersama air gula merah, santan secubit garam kedalam satu bekas, kacau sehingga sebati. |
masukkan adunan tadi kedalam kuali yang berisi lebihan minyak kelapa tadi |
selalu dikacau agar adunan tersebut tidak bergentel.masak hingga pekat, dah pekat masukkan ke dalam loyang. |
bila adunan dah sejuk boleh lah ditaburkan tahi minyak...dah jadi eheheheheh |
okeh...ada gambar kan..mesti senang punye lah nak buat ='))
sekian..
No comments:
Post a Comment